MSM – ČAROBNI MINERAL ZDRAVLJA

MSM ili Metilsulfonilmetan je organski oblik sumpora.  Mnogi stručnjaci sumpor ubrajaju u tri-četiri najvažnije mineralne materije koja se nalazi u svakoj ćeliji ljudskog organizma.

 Kada se u organizmu ne nalazi dovoljno sumpora, između ostalog, može doći do smanjenja sinteze glutationa koji je važan antioksidant, čija je glavna uloga u našem telu, da ćelije zaštiti od spoljnih oštećenja.

Sumpor je takođe neophodan za stvaranje i održavanje normalnog funkcionisanja vezivnog tkiva u telu. Kako vezivno tkivo pruža podršku zglobovima, nedostatak sumpora u telu često dovodi do pojave simptoma poput povremenih bolova u zglobovima, tetivama, ligamentima ili do hroničnog oboljenja zglobova.

MSM ima važnu, gotovo nezamenjivu, ulogu u jačanju imuniteta, ublažavanja bolova u zglobovima i koštano-mišićnom tkivu, u sintezi kolagena,  poboljšava probavu. Zovu ga još i  “mineral lepote”.

U simbiozi sa prirodom

MSM je odličan primer kako je u prirodi sve savršeno povezano i regulisano. Naime MSM  nastaje u okeanima gde planktoni luče sumpor. Sumpor zatim isparava iz vode u atmosferu. U obliku kiše pada ponovo na zemlju i postaje hrana za sve zemaljske organizme. Najviše ga ima u biljkama koje rastu u predelima gde su obilne kiše (borova kora, divlje trave, aloja). Suplement MSM dobija se ekstrakcijom iz ovih biljaka i nalazi se u vidu kristala rastvorljivih u vodi.

Planktoni – bez njih nema života

Aloja se smatra prirodnim izvorom ovog elementa. Osim što može da se koristi oralno (kao aloja gel ili kao prah koji se rastvara), MSM je izuzetno delotvoran i kod se nanosi na kožu. Zato se koristi i topikalno.

MSM u vidu gela koji se nanosi na kožu, pravi je izbor za sve one koji bi na prirodan način da ublaže bolove i upale u zglobovima (o tome više pročitajte ovde), kao i za sve one koji osećaju bolove posle intenzivnih treninga, ali i za jačanje imuniteta. Zato nije ni čudo što je ovaj „čaroban prah“, kako ga još nazivaju, našao svoju pravu primenu i široku upotrebu u oblasti alternativne medicine i holističkog načina života. Međutim, mnoga istraživanja koja su rađena u centrima zapadne (savremene) medicine potvrdila su i podržava njegovu upotrebu u lečenju brojnih stanja od artritisa do rozancee.

Uticaj MSM na zdravlje i svakodnevni život

Istraživanja koja su rađena u svetu i studije koje su objavljene, nedvosmisleno pokazuju da MSM ima sve veću i sve značajnu ulogu u našem svakodnevnom životu, čineći ga kvalitetnijim i boljim.

1. Smanjuje bol u zglobovima – poboljšava kvalitetu života

 Jedna od najpopularnijih upotreba MSM je za smanjenje bola u zglobovima ili mišićima. Dokazano je da MSM koristi onima koji imaju degeneraciju zglobova, što je čest uzrok bolova u kolenima, leđima, rukama i kukovima. Degeneracija zglobova, koja za posledicu ima otežano kretanje i ograničenu pokretljivost, kao kranju posledicu ima negativan uticaj na kvalitet života. Studije su pokazale da MSM značajno smanjuje upale u telu. Takođe sprečava pucanje hrskavice, fleksibilnog tkiva, koje štiti krajeve kostiju u zglobovima.

Bolovi u koštano-mišičnom sistemu

U istraživanju u kojem je učestvovalo 100 muškaraca i žena, starijih od 50 godina, a koje je trajalo 12 nedelja učesnici su nasumice podeljeni u dve grupe. Jedna grupa pacijenata je dobijali dodatak koji je sadržao 1.200 mg MSM, dok je druga grupa dobijala placebo. Pripadnici prve grupe su prijavili su da im se tokom tih 12 nedelja značajno smanjio bol, ukočenost i oticanje u zglobovima. Placebo grupa nije imala takve rezultate.

Oni koji su koristili MSM takođe su tvrdili da im se znatno poboljšao opšti kvalitet života, jer su imali manje poteškoća pri hodanju i ustajanju iz kreveta. Jedno drugo istraživanje otkrilo je da uzimanje dodatka glukozamina koji sadrži MSM značajno smanjuje ukočenost u lumbalnom delu.

Studije koje su sprovedene pokazale su da je MSM efikasan u smanjenju bolova, ukočenosti i otečenosti u zglobovima. Samnjujuići boli direktno utiče na poboljšanje opšteg kavalitet život pacijenata.

2. Ima jako protivupalno dejstva  

Protivupalno dejstvo MSM-a ogleda se u tome što ova supstanca smanjuje stvaranje i osobađanje radikala koji su povezani sa upalama. Tako MSM zamenjuje kompleks proteina koji su zapravo odgovor tela na upalne procese. Prisustvo MSM u našem telu znatno doprinosi da se poveća nivo glutationa – koji je moćni antioksidant i koje naše telo proizvodi, Drugo istraživanje pokazalo je da uzimanje MSM pre fizičkog vežbanja smanjuje mogučnost da dodje do povreda i bolova u mišićima.

3. Ubrzava oporavak mišića posle napornih treninga

Tokom iscrpnog vežbanja, dolazi do oštećenja mišića i povećava se oksidativni stres. Zbog toga sportisti osećaju bol u mišićima. MSM može potpuno prirodnim putem da ubrza oporavak mišića nakon intenzivnog vežbanja. Tako se  smanjuju upale, bol, oštećenje mišića i oksidativni stres. Sa druge strane, MSM pomaže da do oporavka brže dođe.

4. Pomaže ublažavanju simptoma artritisa

Budući da MSM ima snažna anti-upalna svojstva, pomaže u ublažavanju simptoma artritisa smanjujući bol i ukočenosti (više o tome pročitajte ovde).  

Studija, u kojoj je učestvovalo 49 muškaraca i žena, između 45 i 90 godina, sa osteoartritisom kolena, otkrila je da uzimanje 3,4 grama MSM-a tokom 12 nedelja smanjuje bol i ukočenost i poboljšava fizičku funkciju. MSM povećava efikasnost drugih dodataka koje koristite.

Upaljeni zglobovi – artritis

5. Pomaže kod alergija

MSM može pomoći u ublažavanju simptoma povezanih sa alergijom – uključujući kašalj, kratkoću daha, zagušenje, kijanje i umor – smanjujući upalu.

6. Jača imuni sistem

Moglo bi se reći da je naš imuni sistem zapravo bedem koji štiti naše telo od bolesti. Stres, bolesti, loše ishrana, nedovoljno i nekvalitetano spavanje, ili nedostatka fizičkih aktivnosti utiču na opadanje otpornosti našeg organizma. Tada kažemo da nam je imunitet slab. Jedinjenja sumpora, poput MSM, igraju važnu ulogu u očuvanju našeg imuniteta. MSM je efikasan u smanjenju oksidativnog stresa i upala koje mogu oslabiti imunitet. Moglo bi se reći da MSM pomaže jačanju imuniteta tako što smanjuje upale i povećava nivo glutationa glavnog antioksidanta u našem telu.

7. Poboljšava zdravlje kože

MSM jača keratin. Ovaj važan protein je glavna komponenta kose, kože i noktiju. Jačajući keratin, sa jedne strane, i smanjujući upalu s druge strane, MSM značajno doprinosi da se poboljša zdravlje kože. Što se tiće problematičnih stanja kože, kao što je rozacea istraživanje vezano za ovoj problem je pokazalo da, kod se nanosi na kožu, MSM u obliku gela ili kreme, zabeleženo je da značajno smanjuje i smiruje crvenila, svraba, i upale kože.

8. Pomaže u borbi protiv raka

Iako su istraživanja što se tiče korišćenja MSM u borbi protiv raka, još u početnoj fazi, već sada se može konstatovati da su rezultati obečavajući (više o tome ovde). Nekoliko studija je pokazalo da MSM zaustavlja rast ćelija raka želuca, jednjaka, jetre, debelog creva, kože i bešike. Moglo bi se reći da MSM deluje na ćelije raka tako štp oštećuje njihov DNK i tako doprinosi da ćelija raka izumiru. Takođe, čini se da MSM sprečava širenje ćelija raka, odnosno metastaza.

Mada još uvek nedovoljno u upotrebi, MSM, danas svakako ima značajno mesto i primenu u poboljšanju kvaliteta svakodnevnog života. Prvi je izbor onima, koji akcenat stavljaju na prirodan način rešavanja problema, kao što su bol i upale. Svakako ne treba zanemariti ni njegovu ulogu i doprinos lepoti. Kako onoj izmutra, tako i onoj spolja. Što se od jednog „mineral lepote“ svakako i očekuje. Zar ne?

Ukoliko imate neko pitanje, ili želite nešto više da saznate o upotrebi Aloe vere, eteričnih ulja, holističkom pristupu životu, o terapiji Bahovim kapima, pišite mi ili me kontaktirajte telefonom. Biće mi zadovoljstvo da Vam odgovorim.

Molim Vas da pročitate i deo Važne informacije.

Leave a Comment