Grip i prehlada

Ove godine harao je neki jak virus gripa. Posete bolnicama bile su zabranjene, zabeleženi su smrtni slučajevi. One za koje znam da su bili bolesni ili njihovi prijatelji više nedelja su se borili sa gripom i nekom vrstom prehlada. Valjda je zato i bilo mnogo pitanja kako se ja borim protiv gripa i prehlade.

Zašto se neko razboli, a neko ne?

Sigurno vam se dešavalo, naročito u zimskim mesecima, da ste na poslu, ili na nekom skupu, poslovnom ili porodičnom, i da od svih prisutnih samo jedna osoba dobije grip, ili prehladu, a ostali ne. Ili obrnuto da se svi razbole, a samo jedan osoba ostane zdrava. Gledano sa strane uslovi su za sve bili naizgled podjednaki. Ali to je samo naizgled. Oni koji su se razboleli imali su predispozicije za to. Nisu bili na frekvenciji zdravog ljudskog organizma, a to je 62-78Mhz. Visina frekvencija zavisi od celokupnog stanja u kome se osoba nalazi, kao što to podrazumeva holistički pristup čoveku i obuhvata um, telo, i dušu. Kada je frekvencija našeg organizma duže vreme ispod frekvencije zdravog organizma, stvara se preduslov da se razbolimo.

Kako sve u prirodi vibrira i ima frekvenciju, pa tako i prehlada i grip, suština je u tome, da su svi oni koji su se razboleli bili su na istoj frekvenciji koju imaju prehlada i grip a to je 57 ili 58 Mhz. To je glavni razlog zašto se neko razboli, a druga osoba koja je bila na istom događaju ostane zdrava.

Šta treba da radite?

Prvenstveno slušati svoje telo, jer ćete mu tako najbolje pomoći. To praktično znaći da ako ste umorni, iscrpljeni, ako vas sve boli neophodno je da legnete, ostanite kod kuće i odmorite se. Spavajte. U snu se naše telo najbolje regeneriše.

Znam mnogi će sada reći da morate na posao. I ja sam tako mislila ranije. Ali nije sve baš tako. Razumem da radite i da vam je posao važan zbog egzistencije, ali razmislite. Pitanje je dana kad će vas prehlada ili grip potpuno iscrpeti. Možete da radite do određene granice. Kada vaše telo više ne bude moglo da izdrži svakako će vas oboriti u krevet tako što će te npr dobiti visoku temperaturu. Stvar je manje više jasna. Što se duže budete opirali da se odmorite, da se posvetite vraćanju svoga tela na zdravu frekvenciju (odnosno trudili se da na nogama prebrodite prehladu ili grip) to će vam za oporavak trebati više vremena i simptomi će biti mnogo teži. Zato pri prvim simptomima učinite najbolje za sebe.

Šta ja radim?

Kratak odgovor bi bio „sasečem sve u korenu“. Nemam neki poseban ritual. Kao što sam već pomenula slušam svoje telo i radim ono što bi njemu prijalo. Ako bih trebalo da nabrojim šta je sve to onda bi to otprilike izgledalo ovako:

Odmaram se i fizički i mentalno. Pijem dosta tečnosti, vodu (u koju stavim 2 kapi eterilčnog ulja limuna), čaj, sokove od cedjenog voća. Koristim oralno, deramalo i za inhalaciju nekoliko različitih mešavina i pojedinačnih eteričnih ulja. Ovde moram još jednom da naglasim da ja koristim isključivo i samo eterična ulja terapeutskog kvaliteta. Jedino eterična ulja tog kvaliteta mogu vam biti od pomoći. Ishranu prilagodim celokupnom stanju organizma. Jedem malo i uglavnom sveže sezonsko voće i povrće (kiseo kupus je pun vitamina C).

Koja eterična ulja mogu da pomognu?

Mnoga. Ali ukoliko ste tek ušli u ovaj mirisni svet i nemate „kućnu apoteku u bočicama“ ne brinite. Tri osnovna ulja koja su vam potrebna su limun, lavanda i nana.

Već sam napomenula da pijem vodu sa par kapi eteričnog ulja limuna. Kada govorimo o našem imunitetu eterično ulje limuna je na prvom mestu. Limun je jak antioksidant. Odlično je i kao prevencija za održavanje našeg imuniteta, ali i za njegovo osnaživanje ako je već narušen. Lavanda blagotvorno deluje na disajne puteve, ali takođe pospešuje san koji je neophodan da bi se organizam oporavio. Zato pored udisanja odlično je lavandu namazati i na stopala. Eterično ulje nane oslobađa od bolova, pa tako pomaže kod glavobolje, ali i začepljenih disajnih puteva do kojih dolazi tokom prehlade ili gripa. Da bi ste se oslobodili glavobolje umasirajte kap eteričnog ulja nane u predeo oko slepočnica. Smatra se da jedna kap eteričnog ulja nane ima jačinu kao 10 aspirina.

Mešavine koje ja koristim

Pored pojedinačnih eteričnih ulja postoje i mešavine koje su namenjene određenim stanjima. Kada su u pitanju grip i prehlada ja u ultrazvučni difuzer obavezno stavim par kapi (najčešće po 2 kapi ) mešavina Purification i Thives. Ova kombinacija će prostoriju očistiti od bakterija i virusa. Mešavina Thives se smatra najjačim prirodnim antibiotikom. Ima snažno antisepitičko i antimikrobno dejstvo. Pomaže kod infekcije grla, (koristi se za ispiranje), a odlična je i za snižavanje temperature.

Ukoliko pak imam problema sa disajnim putevima koristim mešavinu R.C. koju ili stavljam u ultrazvučni difuzer, ili na dlanove stavim 2-3 kapi protrljam i udahnem. Ova mešavina koja u sebi sadrži desetak pojedinačnih eteričnih ulja odlična je za pročišćavanje disajnih puteva i uspešno oslobađa od tegoba kod prehlada i gripa. Ukoliko pak imam problema sa otežanim disanjem, zapušenim nosem ili me bole sinusi, par kapi mešavine R.C. pomešam sa kokosovim ili nekim drugim biljnim uljem, i time namažem sinuse, ili grudni deo, odnosno predeo ispod vrata. Ovo sigurno olakšava disanje i veoma brzo eliminiše bol u predelu sinusa. Ovako pripremljena mešavina može se korisititi po potrebi tokom celog dana, ali je naročito korisna uveče, jer će vam značajno olakšati disanje, a samim tim omogućava da mirno spavate.

Kako je san jako bitan, za oporavak organizma, ne zaboravite da je tokom noći pored uključenog difuzera posebno blagotvorno, da pre odlaska na spavanje, stopala namažete kombinacijom eteričnih ulja lavande, R.C. Thives.

I ono što je najvažnije dajte svom organizmu vremena da se oporavi. Nemojte ga požurivati. Niste se razboleli za jedan, dva ili tri dana. Mučili ste ga ko zna koliko dugo dok konačno nije posustao. Nemojte onda očekivati da se preko noći oporavite.

Ukoliko imate neko pitanje, ili želite nešto više da saznate o upotrebi eteričnih ulja, holističkom pristupu životu, o terapiji Bahovim kapima, pišite mi. Biće mi zadovoljstvo da Vam odgovorim.

Molim Vas da pročitate i deo Važne informacije.

2 thoughts on “Grip i prehlada”

 1. Pročitala sam vaš tekst o Gripu i prehladi, u kome pominjete, malu kućnu apoteku u bočicama. Interesuje me koja bi mi ulja bila potrebna za tu apoteku? Treba mi nešto osnovno, da imam nešto protiv prehlade i gripa, protiv bolova u mišićima posle rekreacije i sl. Obavezno nešto za imunitet, ali može nešto i za probavu. Nešto za opuštanje, za moju kćerku, koja je stalno napeta zbog stresnih situacija na poslu koji radi. Može i nešto za osveženje prostorija, jer moj muž i dalje puši. A da ne zaboravim i nešto protiv bakterije? Eto to mi treba. Znate li vi, šta sada ja da uzmem?

  Odgovori
  • Poštovana Zorice,
   Hvala Vam puno što redovno pratite moj blog i što komentarišete moje tekstove. Inspirisana Vašim pitanjem, odlučila sam da napišem tekst o kućnoj apoteci u bočicama. Nadam se da će tekst biti objavljen danas. Ukoliko su Vam potrebna neka dodatna objašnjenja slobodno me kontaktirajte.
   S poštovanjem,
   Svetlana

   Odgovori

Leave a Comment