Sa eteričnim uljima na TI

Koliko puta ste se pitali kako to da bočice eteričnih ulja mogu biti toliko moćne. Da mala količina ovih supstanci, običnim udahom, tako uspešno rešava čovekove zdravstvene probleme i to na svim nivoima?

Eterična ulja, su esencija biljke. Njena energija. Njena životna sila. To su one supstance koje biljke koriste da bi iscelile same sebe. Spadaju u lako isparive tečnosti. A ono što je svakako zanimljivo je činjenica da eterična ulja zapravo uopšte nisu „ulja“, već nemasne tečnosti, nerastvorive u vodi.

Za dobijanje eteručnih ulja koriste se oni delovi biljaka u kojima se nalaze aromatične žlezde, a one se mogu nalaziti u listu, cvetu, korenu, kori, laticama, iglicama, semenu, usplođu, travi, smoli. Metode koje se koriste su vodena destilacija, hladnim ceđenjem ili ekstracijom. Hemijske formule eteričnih ulja su veoma složene i mogu se sastojati od različitih i jedinstvenih hemijskih jedinjenja.

Zbog toga što sadrže čistu inteligenicu biljaka, eterična ulja imaju toliko snažno terapeutsko dejstvo. Poseduju sposobnost da balansiraju na najdubljim nivoima. Zato se njihovo dejstvo ne zadržava samo na fizičkom, već ona deluju i na mentalnom, emotivnom i duhovnom nivou svakog čoveka.

Na emotivnom nivou eterična ulja mogu delovati stimulativno, umirujuće ili balansirajući. Kako će zapravo delovati u mnogome zavisi od samog karaktera ulja, primenjenih koncentracija, ali i kombinovanja sa drugim uljima kada dolazi do sinergističkog dejstva ulja.


Eterična ulja kroz istoriju

Eterična ulja koriste se više od 5000 godina. Drevni narodi Egipta, Izraela, Kine, Grčke, Rima znali su za moćna dejstvo eteričnih ulja. Mirisi u obliku masti, ulja i smola bili su simbol bogatstva i jedan od najdragocenih poklona.

U grobnicama egipatskih faraona pronađeni su zapečaćeni alabasterni ćupovi sa eteričnim uljima, a kraljica od Sabe je kao najdragoceniji poklona caru Salomonu dala upravo eterična ulja.

Još jedna kraljica, smatrana je sinonim za obilato korišćenje eteričnih ulja. Bila je to Kleopatra. Na zidovima mnogih egipatskim hramovima pronađeni su, brojni zapisi ispisani hiroglifima kojima se potvrđuje da su eterična ulja imala značajnu ulogu u životu drevnih naroda. Samo u Tutankamonovoj grobnici pronađeno je 50 alabasternih ćupova u kojima je bilo oko 350 litara eteričnog ulja.

Ipak najvećom riznicom recepata i preporuka kako se eterična ulja koriste svakako je Biblija u kojoj se nalazi više od 188 takvih zapisa. Svi ti zapisi snažno potvrđuju blagotvorno dejstvo i snagu koju su „mirisne terapije“ imale.

U arhivima je pronađen i recept za mešavinu koja je štitila od kuge. Naime, nju su koristili lopovi, kad su išli da pljačkaju one koji su bili zaraženi ovom bolešću. Lopovi su u ovu specijalno pripremljenu mešavinu eteričnih ulja umakali marame i stavljali ih preko usta i nosa.

Epidemiju kolere u Atini Hipokrat je suzbijao paleći eterične tvari po gradu. Rimljani su koristili eterična ulja za pročišćavanje hramova i političkih zdanja tako što su eterična ulja raspršivali u prostorijama. Takođe su ih koristili i u parnim kupatilima.

A kako je danas?

Iako su u vreme ekspanzije industrijske proizvodnje, eterična ulja gurnuta pod tepih, kao nešto zastarelo, nešto što je prevaziđeno, danas ona polako ponovo zauzimaju značajno mesto u životu savremnog čoveka. Sve je više onih koji žele da svoje zdravlje očuvaju i unaprede prirodnim putem. Aromateraija i eterična ulja su u tome nezamenjiva.

Može se slobodno reći da bočice eteričnog ulja predstavljaju malu, ali izuzetno moćnu kućnu apoteku. Sa njima veoma brzo, možete se rešiti mnogih zdravstvenih problema. Odavno je postalo jasno, da je za rešavanja zdravstvenih problema na fizičkom nivou, odnosno za potpuno izlečenje, potrebno razrešiti problem koji je uglavnom na emocionalnom nivou.

Danas se zna da su, potisnute emocije u čak 75 odsto, glavni uzročnici nastanka bolesti, a da je samo 25 odsto za njihov nastanak „kriv“ nasledni faktor. Kineska medicina smatra da svaka emocija ima organ na koji utiče i koji pati kada su emocije u neskladu. Setite se, koliko puta ste čuli da neko kaže da mu se „grči želudac“, i to uglavnom kad je napet i pod stresom. Ili kažemo da se „gušimo od suza“

To je zato što emocija:

 • stresa deluje na stomak
 • tuge deluje na pluća,
 • brige deluje na slezinu
 • ljutnja deluje na jetru
 • strah deluje na bubrege

Šta je zapravo zdravlje?

Svetska zdravstvena organizacija zdravlje definiše sledećim rečima:

Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, duševnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i onesposobljenosti. Biti zdrav ne znači biti samo fizički zdrav, biti zdrav znači da su vam i emocije zdrave, i misli i duhovnost. Um i telo su međusobno povezani“.

Jednostavno rečeno čovek se posmatra kao celina. Znači ne samo na fizičkom, već i na emotivnom, intelektualnom i duhovnom nivou.

Više nije tajna da ljudski organizam nije mehanizam koji se sastoji iz delova koji deluju svaki za sebe. Naprotiv, zna se da duh, telo i um čine neraskidivu celinu. Ta celina funkcioniše po principu zavisnosti i uzajamnog suživota. Kada deo sistem ne funkcioniše kako treba, celina je ugrožena.

U sledećem tekstu govorim o kvalitetu eteričnih ulja, njihovoj frekvenciji, upotebi… Ukoliko imate neka pitanja slobodno me kontaktirajte.

1 thought on “Sa eteričnim uljima na TI”

 1. Postovana,

  Na poslu sam, ali nadjoh link i poceh da citam i citam i citam…
  Plasim se da necu sve uspeti danas da iscitam. Pravim sada na zalost pauzu i jedva cekam da se vratim blagodetima etericnih ulja.

  Bas je zanimljivo i vuuuceee…
  Pozdrav

  Odgovori

Leave a Comment