Sa etričnim uljima na Ti (II deo)

Da bi ste uspešno koristili eterična ulja nije dovoljno da znate za šta se koje ulje koristi, odnosno kod kog emotivnog ili fizičkog stanja može da pomogne. Ono što je najvažnije da znate je da jedino eterična ulja terapeutskog kavaliteta mogu da ispune sve ono što se očekuje od eteričnih ulja. To znači da morate da znate koja ulja su kvalitetna tj. koja spadaju u grupu terapeutskih ulja.

Terapetustak eterična ulja

Danas u sveti ima relativno malo kvalitetnih eteričnih ulja za koje se može reći da su terapeutskog kvaliteta. Razloga zašto je to tako ima više, ali onaj suštinski je u tome je da je danas gotovo svaki segment našeg života komercijalizovan, pa tako naravno i proizvodnja eteričnih ulja. Kada kažemo da je neko ulje terapeutskog kvalitetata to znači da se to ulje, ako se pridržavate određenih sigurnosnih pravila, može između ostalog konzumirati i unošenjem u organizam.

Terapeutskih eteričnih ulja ima malo prevenstveno zato što je njihova proizvodnja skupa, jer je potrebno ispoštovati mnoge stroge kriterijume. Takođe zato što se poštuju „pravila i ciklusi prirode“. To znači da se ne može garantovati identična količina eteričnog ulja svake godine, jer koliko će nekog ulja biti zavisi od same prirode. Da bi jedno ulje bilo terapeutsko potrebno je da se ispune određeni uslovi.

 • Biljka mora da raste na autohtonom podneblju
 • Na određenoj nadmorskoj visini
 • Da ima određenu kiselost tla
 • Određen broj kišnih, odnosno sunčanih dana u godini
 • Mora se voditi računa o kvalitetu semena
 • Da se ne koriste hemijska sredstva
 • Pažljivo, najčešće ručno, branje onih delova biljaka koje se koriste za dobijanje eteričnog ulja.

Šta još treba znati?

Kada se ispoštuju svi ovi strogi zahtevi takođe je jako bitno znati i sledeće:

 • Latinski naziv biljke ( nešto kao ime)
 • Hemotip (prezime)
 • Koji deo biljke je korišćen za dobijanje eteričnog ulja. Za dobijanje terapeutskog eteričnog ulja koriste se samo oni delovi biljke u kojoj se nalaze aromatične žlezde. Samo ti delovi mogu da nam prenesu enerigiju same biljke. Energija biljke je ono što nam je potrebno i što eterična ulja terapeutskog kvaliteta imaju.
 • Način gajenja (organski, konvencionalni)
 • Lot broj (serijski broj)

Na svetskom tržištu danas je skoro 70 procenata sintetičkog eteričnog ulja. Takva ulja mogu imati isti miris, boju, čak i približan hemijski sastav, ali nemaju ono što je najbitnije. Nemaju energiju biljke. Tu energiju imaju samo terapeutska eterična ulja. 

O frekvenciji

Sve u prirodi vibrira. Sve ima svoju vibraciju. Na kom je nivou naša vibracija zavisiće kako se mi osećamo u fizičkom i emotivnom pogledu.

Lik Nikola Tesla u Univerzumu

„Kada bi smo mogli da eliminišemo određene spoljne frekvencije, koje utiču na naše telo, imali bi smo veliku otpornost na bolesti”, reći su velikog Nikola Tesla

Sva materija, uključujući i naša tele, zapravo celokupni živi svet, je stalni talas pulsirajuće energije. Energija se putem talasa prenosi na objekte kroz koje prolazi. Ovo je jedan od razloga što srećan i samouveren čovek kada uđe u prostoriju ima pozitivan efekat na one koji su u prostoriji. Njegova visoka vibracija ima pozitivan uticaj na svakoga u okviru svog domašaja.

Vibracije odnosno učestalost pulsirajuće energije (broj oscilacija u sekundi) meri se u  hercima. Na osnovu različitih frekvencija koje se mogu meriti, a koje potiču iz ljudskog tela, može se utvrditi naše fizičko, ali i emotivno zdravlje. Jedan od najpoznatijih aparata koje mere frekvenciju je EKG.

Frekvencija – uticaj na čoveka

Sve što radimo i sa čim dolazimo u kontakt ima frekvenciju. Tako se danas zna da je frekvencija zdravog ljudskog tela je između 62 i 78Mhz. Čovek postaje bolestan kada njegova frekvencija padne ispod 58Mhz što je frekvencija prehlade. Grip ima frekvenciju 57 Mhz; kandida 55Mhz, dok je frekvencija raka 42 Mhz. Smatra se da smrt nastupa kada je frekvencija 25Mhz.


Pozitivne stvari, naše misli, sveža hrana i voda, duhovni rad, molitve, podižu našu frekvenciju. Nasuprot tome loše misli, bolest, ljutnja, bes, stres, konzumiranje alkohola, kafe, nezdrave hrane, snižavaju našu frekvenciju. Da bi se potom frekvencija vratila na nivo zdravog čoveka potrebno je i nekoliko dana. Uz pomoć eteričnih ulja u stanju smo da frekvenciju podignemo, odnosno vratimo na prvobitni nivo, i to za svega nekoliko minuta.

Frekvencija i eterična ulja

Istraživač Pegi Keri navodi da eterična ulja imaju veoma visoku frekvenciju. Njihova frekvencija se kreće od 52 do 580Mhz. Te visoke frekvencije zapravo potiču od životne energije biljaka. „Svaka biljka ima jedinstveni energetski obrazac ili vibraciju. Klinička istraživanja pokazuju da eterična ulja brzo mogu da podignu frekvenciju ljudskog tela, vraćajući mentalno, emocionalno i fizičko blagostanje. Visoko frekventna ulja omogućavaju korisnicima da se osećaju srećnije, koji onda svojim mislima privlače obilje svega što je dobro.

Među terapeutskim eteričnim uljima najvišu frekvenciju imaju: plava smreka iz Idaha 580Mhz, ruža 320Mhz; smilje 181Mhz; tamjan 147 Mhz; lavanda 114 Mhz; nana 78 Mhz.

I na kraju…

Želelal bih još jednom da naglasim, jer smatram da je izuzetno važno, da energiju same biljke, njenu frekvenciju imaju samo terapeutska eterična ulja. Činjenica da eterična ulja mogu da prenesu energiju koju biljka ima, čini ih terapeutskim.

Ukoliko imate neko pitanje, ili želite nešto više da saznate o upotrebi eteričnih ulja, holističkom pristupu životu, o terapiji Bahovim kapima, pišite mi. Biće mi zadovoljstvo da Vam odgovorim. 

2 thoughts on “Sa etričnim uljima na Ti (II deo)”

 1. Pozdrav,
  Jako, jako.. me zanimaju frekfencija generalno..
  Ali bi se ipak fokusirao na biljke tj. Lavandi. U bliskoj budućnosti krećem u uzgoj lavande (prave)
  Sve što mu možete savjetovati ili educirati..

  Odgovori

Leave a Comment