Za harmoničan odnos na poslu i kod kuće

Vreme u kome živimo, sve više, negativno utiče na sve nas. Sve češće čujem ljude kako kažu “da mogu makar na 5 minuta da na ne mislim ni o čemu“, ili „hoću da čujem tišinu“. Vapaj koji se čuje proizilazi iz pritisaka i stresa, kojim su ljudi svakodnevno izloženi i koji traje,  rekla bih, sada već, čitavu večnost. Sa svih strana bombarduju nas lošim informacijama, koje u nama izazivaju negativne emocije kao što su tuga, jad, besomučnosti. Govore nam da ćemo umreti, ili u najboljem slučaju ostati bez posla. Živimo u konstantnom strahu i neizvesnost sa neizbežnim pitanjem  kako dalje? Više nije pitanje da li ćemo, nego  šta  ćemo izgubiti? Niko ne nudi nikakvo rešenje, niti zrak svetlosti i nagoveštaj da će biti bolje. Zato je potrebno da se sami pobrinemo za sebe. Zato je potrebno da stvorimo harmoničanu atmosferu kako na poslu tako i kod kuće.

Zašto aromaterapija?

Kada bi smo doslovno  preveli reč aromaterapija to bi značilo „mirisno lečenje“ ili lečenje mirisima. Eterična ulja zapravo predstavljaju energiju same biljke. Njenu snagu i moć.  Ona deluju na fizičkom, ali i na emotivnom i duhovnom nivou. Gotovo svi znamo kako biljke deluju na fizičkom nivou. Koliko puta ste pili čaj kada ste bili bolesni ili ste koristili neku kremu, ili obloge u kojoj su glavni satojici bile biljke. I pomoglo vam je.  Kada npr. osetite miris omiljenih kolaca u vama se probudi osećaj zadovoljstva. Isto se dešava i kada pomirišete eterična ulja. Donose svetlost, radost, ljubav u vaše sumorne dana. Zato se za eterična ulja slobodno može reči da su kućna ili poslovna apoteka u bočicama.

Najlakši način da koristite eterična ulja i da imate koristi od njih je da ih stavite u raspršivač.

KOJA ULJA ODABRATI?

Kada se prvi put susretnete sa eteričnim uljima najteže je odlučiti koje je ulje, ili koja su ulja, najbolje za vas. Iako je to poprilično subjektivna stvar, ipak ima i onih eteričnih ulja bez kojih se jednostavno ne može, a sa kojim, ukoliko ih imate, možete mnogo da uradite za sebe i druge. Ono što je svakako bitno je kavlitet tih ulja. Da bi imala željeno dejstvo, potrebno je da su najvišeg – terapeutskog -kvaliteta

LAVANDA – Miris detinstva

Sećate se da su naše bake paketiće lavandu stavljale u ormane da bi veš mirisao na čisto.  Danas je poznato da je eterično ulje lavanda, izuzetno korisno i da deluje smirujuće, bilo da ga koristimo za kožu ili za uzburkale emocije.

Lavanda – miris detinjstva

 Eterično ulje lavande pravi je izbor kada želimo da se na nežan i podržavajući način rešimo stresa, depresije ili da se opustimo. Samo nekoliko kapi ovog eteričnog ulja u raspršivač, doprineće smirivanju napete atmosfere i omogućiće nam da lakše prebrodimo eventualne stresne situacije kako kod kuće tako i na poslu.  I to na nežan i podržavajući način. Jer, baš kao što su ljubičasti cvetovi lavande nežni, tako je i ovo ulje nežno i podržavajuće.

Nana – Moć peperminta

Ukoliko ste na poslu i potrebno vam je da se koncentrišete odličan saveznik u tome je eterično ulje nane. Dovoljno je da par kapi ovog ulja stavite u raspršivač. Veoma brzo, prostorijom će se proširiti osvežavajući miris nane.  Ali eterično ulje nana će vam pomoći i ako imate probleme sa  sinusima, pomaže kod začepljenosti disajnih puteva koja je nastala usled prehlade i alergije, a izuzetno dobro poboljšava čulo mirisa i ukusa.

Nana – Moć je u koncetraciji

LIMUN- Sunce u bočici

Svakoj prostoriji daje osećaj svežine i čistoće. Eterično ulje limuna ima snaženo antiseptičko i dezinfekciono dejstvo, te je jednostavno nezamenjivo ulje ukoliko želimo da osvežimo i dezinfikujemo prostoriju u kojoj boravimo.  Pored toga poboljšava pamćenje, koncentraciju, omogućava nam da jasno razmišljamo. Izuzetan je antioksidant.

Limun – Sunce u bočici

Tamjan – Snaga smole

Eterično ulje tamnjana je moćna eterična ulja. Izuzetno deluje na otklanjanje stresa i depresije. Takođe blagotvorno deluje na disajne organe i stimuliše rad našeg imuno sistema. Zato je i ono jedno od nezaobilaznih eteričnih ulja kada govorimo o njihovoj upotrebi u kancelarijama.

Tamjan – snaga smole

Kako da sami iskombinujete eterična ulja u raspršivač

Da se razbudite limun + nana

Da vazduh bude svež i čist = lavanda + limun

Da podignete enegiju  = tamjan + limun + nana

Protiv stresa i za umirenje = lavanda + tamnjan

Za sezonsku alergiju = limun + lavanda + nana

Kombinacijom samo par kapi terapeutskih eteričnih ulja u mnogome možete poboljšati svoju životnu i radnu sredinu.

MEŠAVINE

Ukoliko pak želite da koristite samo jednu bočicu onda bih vam preporučila već gotove mešavine. Da bi ulja „radila“ jako je bitna njihova međusobna sinergija. Jedino kada su mešavine napravljene, da se eterična ulja dopunjuju i podržavaju,  efekat takve mešavine može biti preobražavajući. Neke od mešavine koje mogu da se koriste su protiv stresa, za pročišćavanje (kako disajnih puteva tako i prostorija), za olakšavanje disajnih problema, za dovođenje u sklad imuno sistema, protiv bolova, za bolje varenje, za podizanje energije. Postoje i one mešavine koje se koriste za rešavanje emotivnih kriza kroz koje svi danas manje više prolazimo.

Moja omiljena mešavina, u ovom vremenu, je ona koja daje snagu i otklanja strah od neuspeha. Nezamenjiva je ovih dana.

I na kraju…

…na kraju je zapravo uveki neki novi bolji početak. Danas je svima potrebno da u svoj život unesemo radost, optimizam, da odagnamo strah i da vratimo osmeh na lice. U tome nam je aromaterapija nezamenjiv saveznik. Nekoliko bočica kvalitetnog terapetuskog eteričnih ulja, značajno može da promeni kvalitet i vašeg života. Moj su već promenile!

Na vama je da odlučite da li će i vaš.

Ukoliko imate neko pitanje, ili želite nešto više da saznate o upotrebi eteričnih ulja, holističkom pristupu životu, o terapiji Bahovim kapima, pišite mi. Biće mi zadovoljstvo da Vam odgovorim.

Molim Vas da pročitate i deo Važne informacije.

Leave a Comment