Ima nešto u vazduhu

Svi koji imaju difuzer kod kuće, znaju koliko je to izuzetna stvar i koliko je njegova korist višestruka. I leti i zimi. To je jedna od onih stvari koje vam uvek trebaju. Bilo da je koristite samo da osvežite prostor, ili da olakšate fizičke tegobe kao što su prehlada, upale sinusa, grip ili protiv stresa i nesanice, ili za rešavanje emotivnih stanja kao što su tuga, bol, patnje ili možda za podizanje raspoloženja i stvaranje romantične atmosfere. Za sve to vam je potreban difuzer.

Difuzeri su naprave koje služe za raspršivanje eteričnih ulja. Prilikom raspršivanja, eterična ulja u vidu sitnih kapljica ispunjavaju prostoriju i tako blagotvorno deluju na sve u okruženju. Prostorija se na taj način osvežava, ali i ispunjava lekovitim aktivnim svojstvima koja imaju terapeutska eterična ulja. Difuzeri ne zagrevaju eterična ulja. Oni ih samo raspršuju. Ono što je svakako najbitnije je to da, pošto nema zagrevanja, sve aktivne komponente koje eterična ulja i čine terapeutskim ostaju netaknuta.

Želela bih da naglasim, da kada govorim o difuzerima, mislim jedino i samo na one difuzere koji koriste čista eterična ulja. Da budem još preciznija, da bi se dobili očekivani rezultati neophodno je da eterična ulja budu terapeutskog kvaliteta. Difuzeri koji se najčešće koriste su klasični ili ultrazvučni. Ja koristim ultrazvučni. Evo i zašto.

Ultrazvučni difuzeri

Ultrazvučni difuzeri koriste mešavinu vode i eteričnih ulja. Ovi difuzeri rade po principu ultrazvučnih vibracija koje razbijaju čestice vode i eteričnih ulja, a potom ih, transformisane u maglu, raspršuju u prostoriji. Pritom se eterična ulja ne zagrevaju, a samim tim i ne razgrađuju.

Dewdrop ultrazvučni difuzer (na slici) rasprši 1,7 miliona čestica eteričnih ulja u sekundi, dovodeći na taj način molekule eteričnih ulja u vazduh.

Dewdrop ultrazvučni difuzer (na slici) rasprši 1,7 miliona čestica eteričnih ulja u sekundi, dovodeći na taj način molekule eteričnih ulja u vazduh.

Prednost ultrazvučnih difuzera, u odnosu na klasične, je da osim što raspršuju eterična ulja ovi difuzeri istovremeno mogu da se koriste i ako ovlaživači prostora. Bez problema mogu da rade neprekidno i po nekoliko sati, a kada se rezervoar sa vodom isprazni automatski se isključuju. To praktično znači da ukoliko vam je potrebno možete ih ostaviti da rade tokom noći u spavaćoj sobi bez ikakave bojazni. Gotovo svi ultrazvučni difuzeri imaju i diskretnu led rasvetu, a neki i mogučnost daljinskog upravljanje, ali i sopstvene muzike.

Ovi difuzeri koriste znatno manje eteričnog ulja. Zbog manje koncentracije eteričnih ulja u prostoru pogodni su za sve čalanove porodice, a posebno za porodice sa malom decom, bebama i kućnim ljubimcima. U njih mogu da se stave i hidrolati što je posebno pogodno za bebe do 3 meseca starosti.

Nije zanemaljiva i činjenica da su ovi difuzeri tiši od klasičnih i da se lakše održavaju.

Klasični difuzeri

Klasični difuzeri, za razliku od ultrazvučnih, koriste čista eterična ulja. Bez vode. Brže ispunjavaju prostor mirisom, ali koriste mnogo više eteričnog ulja  (za jedno korišćenje potrebno je između 2-10 ml eteričnog ulja). Možda mogu biti pravi izbor za velike prostore. Međutim i tada treba voditi računa da velika koncentracije eteričnih ulja u zatvorenom prostoru ne pogoduje svima. Prvenstveno maloj deci, bebama, ali i kućnim ljubimcima.

Aroma-lampe

Kod nas su i dalje dosta koriste aroma-lampice. Razlog zbog koga su one toliko popularne prvenstveno je njihova cena i ali i dostupnost. Možete ih nabaviti u svim većim prodavnicama sitnica za domaćinstvo.

Međutim aroma-lampice imaju jedan veliki nedostatak. Naime eterično ulje se u njima zagrevaju do isparenja, a prilikom zagrevanja eterična ulja se razgrađuju i gube svoja terapeutska svojstva. Menja se i miris.

Moj savet vam je da izbegavate ovakvu upotrebu eteričnih ulja. Od nje nemate nikakvu korist, čak i ako upotrebljavate terapeutska eterična ulja. O sintetičkim eteričnim uljima da i ne govorim.

I još nešto

U difuzere nemojte stavljati ništa drugo osim eteričnih ulja, jer difuzeri nisu predviđeni za druge tečnosti. Osim toga neke druge vrste ulja najčešće sadrže veliki procenat, ili su u potpunosti napravljena, od sintetičkih ulja. Od korišćenja takvih ulja nećete imati nikakavu korist. Naprotiv. Sintetička ulja mogu samo da naštetiti vašem zdravlju, na primer da vas zaboli glava. Takođe treba imati na umu i činjenicu da takva ulja mogu i da pokvare difuzer.

U svakodnevnom užurbanom i stresnom životu koji vodimo, pravo je bogatstvo kada imamo nešto što se jednostavno koristi, a daje velike rezultate. Upravo je to difuzer.

Ukoliko imate neko pitanje, ili želite nešto više da saznate o upotrebi eteričnih ulja, holističkom pristupu životu, o terapiji Bahovim kapima, pišite mi. Biće mi zadovoljstvo da Vam odgovorim. 

1 thought on “Ima nešto u vazduhu”

  1. Svetlana bravo! Udahni zdravlje, blog je odličan! Redovno čitam vaše tekstove i moram vam reći, da su vrlo edukativni i zanimljivi, a jasni svima.
    Bravo za tekst o difuzeru! Odlična i korisna spravica, koja pri tom i lepo izgleda. Toplo ga preporučujem svima. Ja trenutno koristim samo tri vrste ulja: lavandu citrus freš i pepermint. Pomozite mi, šta da izaberem, konkretno, protiv prehlade i virusa koji trenutno haraju? To bi bio spas za celu moju porodicu. Hvala puno, što nam pomažete da čuvamo naše zdravlje. Sa nestrpljenjem očekujem odgovor i vašu preporuku. Pozdrav od Zorice.

    Odgovori

Leave a Comment